Alpackor

Lär dig mer om alpackor och träffa dessa underbara djur på nära håll i hagen. På vår gård får du träffa de fyra stona Taruka, Kolan, Kakan och Tamaya. De har lekt med varandra sedan de var föl i Skepplanda utanför Göteborg. I mars 2021 flyttade de till Karlstad Alpackagård och blev värmlänningar. Det är nyfikna damer som gillar besök. Dessutom kanske besökarna har lite alpackagodis att bjuda på?

Huvudbild på en alpacka med yvig lugg och stora tänder i nederkäken.
Taruka, VD

Taruka

Taruka är väldigt nyfiken och social. Hon har alltid varit kavat och framåt och är först framme när det kommer besökare. Det finns som sagt en anledning till att hon är den självklara ledaren i gänget. Hennes färg är fawn vicuna med stjärna. 

Taruka kallas vid sitt riktiga namn. Hela hennes namn är Skepplanda Alpackagårds Taruka. Hon har samma mamma som Tamaya, Parucha, från Chile.

Taruka är född i juni 2013 och har fått ett föl.

Lär dig om alpackor
Kolan, vice VD

Kolan

Kolan är nyfiken och cool. Hon är en kavat tjej som gärna går före på promenaden. Men hon tycker att det är helt onödigt att gå på skogsvägen eller stigen när man faktiskt kan gå bredvid, det vill säga i skogen. Hennes färg heter light fawn/champagne.

Kolans fullständiga namn är Skepplanda Alpackagårds Chaska och är född i juli 2012. Hennes mamma Sawila kommer från Anderna, närmare bestämt från Chile.

Kolan har fått tre föl.

En svart kortklippt alpacka böjer på halsen på ett roligt sätt
Kakan, strateg. Här som föl.

Kakan

Kakan är en svart tjej som är lugn och stabil med en bedårande mustasch och ståtlig hållning. Hon vill inte bli klappad, men äter mer än gärna alpackafoder ur din hand.

Hon är mästare på att nå foderhinkar som inte är ämnad för henne. Att en hals kan bli så lång när det behövs är helt obegripligt.

Hennes fullständiga namn är Skepplanda Alpackagårds Kakaw.

Hon är född i juni 2012 och har fått tre föl.

Vit alpacka med tjock fluffig ull står framför en vit alpacka som ligger på marken
Tamya, filosof, Här med sin syster Kachita

Tamya

Tamya är vit. En snäll och timid tjej som är alldeles bedårande söt. Hennes stora, vänliga, bruna ögon är näst intill oemotståndliga.

Tamayas fullständiga namn är Skepplanda Alapackagårds Tamaya och hennes mamma Parucha kommer från Anderna och Chile.

Tamya är född i juni 2012 och har fått två föl.